söndag 31 mars 2013

{ Bästa påskgodiset }

lånad av Leila.se







































Cirka 36 bitar

Fransk nougat
Recept av Leila

  • 2 ¾ dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1 dl glykossirap
  • 1 dl vatten
  • 2 små äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • 100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk)
  • 130 g skållad sötmandel
  • 130 g skalade hasselnötter
  • Florsocker till pudring av pappret
  1. Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
  3. Vispa under tiden äggvitor och strösocker till en luftig och krämig marängsmet, men inte för hårt (med vingen om du har en Kitchen Aid).
  4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
  5. Värm pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
  6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
  7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
  8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
  9. Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.




Leilas tips! Till det här receptet behöver du en elektronisk stektermometer, Kitchen Aid (alt. annan bakmaskin), diskhandskar, en silikonmatta (silpat) och en kavel. Man har glykos i för att nougaten ska bli krämig i konsistensen. Honung har man i som smaksättning. Smörj kniven med en matolja (neutral smak) innan du skivar upp nougaten, så får du snygga snittytor samt att kniven inte fastnar i nougaten.

Glad påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar