tisdag 28 januari 2014

{ Mina falafel }



Mitt recept på krispiga Falafel

400 g burk blandade bönor
400 g burk kikärtor
1 citron
1 matsked Harissa (jag köper Kockens Rosengård Harissa)
1 tesked kryddpeppar
1 ca, matsked  vetemjöl
1 knippe färsk koriander
olivolja
Tillbehör
2 paprikor (blandade färger/sorter)
4 vårlök
8 små tortilla (bröd)
1 matsked Lingham's chilli sauce (eller en annan chilisås)
250g keso
Ev picklad rödkål
Salsa
1 handfull mogna småtomater (blandade färger är kul)
½ –1 färsk röd chili
½ vitlöksklyfta
1 lime
Ev färsk hackad koriander, jättegott!!


Jag har bönor i min falafelsmet för ananrs får man inte den härliga krispigheten.

How to:
Häll av bönor o kikärtor. Häll de i en matberedare.
Tillsätt citronskal, se upp så inte det vita kommer med. Salta o peppra lite. Tillsätt harissa, kryddpeppar, mjöl och koriander stjälkar (spara bladen)
Mixa till en jämn smet, skrapa ner från sidorna om det behövs. Stjälp upp smeten på en bräda och med rena lite blöta händer forma snabbt ca 8 runda falafel ungefär 1,5 cm tjocka.
Ta 1 matsked olivolja i stekpannan. Stek och vänd falafeln tills de är krispiga o gyllene.

Ta bort frön och stjälk på paprikan. Skiva dem i bitar och stek dem med vårlöken som du halverat på längden och skurit i mindre bitar. Salta lätt o peppra.
Mixa nu tomater, chili och hälften av korianderbladen.
Pressa i vitlök och lime juice, blanda ihop och servera i en skål.

Värm bröden i mikron 45 sekunder medan du blandar chilisåsen med keso

Pressa en halv citron över grönsakerna och strö resten av korianderbladen över falafeln innan servering.
Låt alla göra sina egna wraps, servera med picklad rödkål, om du vill och skiva upp citroner att pressa över din falafel!

Lycka till!

PS. Självklart kan du servera dina smarriga falafel med andra grönsaker efter tycke och smak.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar